Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından deprem risklerini ve hazırlıklarını Doç. Dr. Bülent Özmen ile ele alıyor.
Geçen hafta hepimize deprem riskini yeniden hatırlatan sarsıntıların ardından depremin hem jeolojisi, hem de afet yönetimi konusunda uzman konuğumuz Doç. Dr. Bülent Özmen ile fay hatlarının durumu hakkında konuşuyor ve kendisine deprem öncesi/sonrası yapabileceklerimiz hakkında pratik sorular soruyoruz.
- İstanbul'da artık deprem riskinden kurtulduk mu?
- Depremden hemen sonra ne yapacağımızı biliyor muyuz?
- Ne gibi hazırlıklar yapabiliriz?
Geçen hafta hiç bir bina yıkılmadan ve can kaybı olmadan gerçekleşen 6.2 şiddetindeki deprem, İstanbul merkezli büyük deprem riskini azalttı ya da yok etti mi?
Hepimiz böyle düşünmek istiyoruz ama bu konuda yerbilim bulguları ne diyor?
Peki, eğer büyük deprem riski devam ediyor ise ne yapabilir, nasıl daha hazırlıklı olabiliriz?
Depremden hemen sonra ne yapmamız gerektiğini veya neler yapabileceğimizi biliyor muyuz? Bu konuda bir 'tatbikat' yapmalı mıyız?
Deprem hakkında, 1999 Büyük Marmara depremi yıldönümü haftasında konuyu, gerek yer bilimsel, gerekse hazırlıklılık ve eğitim açısından ele aldığımız pek çok program yapmıştık. Bu geçmiş programların içeriklerine, Açık Bilinç ve Vakayiname kayıt arşivinde ulaşmak mümkün.
Örneğin, "'Bina Tespit Projesi' kapsamında bina taraması nasıl yaptırtılabilir?" sorusunun cevabını bizlere İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut vermişti.
Bu bağlamda, geçen haftaki depremlerin ardından yazılan yazılar arasında şu iki güzel yazıya özellikle dikkat çekmek istiyorum:
Arda Ekşigil: Depreme Kiminle Yakalanmamalı?
Ali Alpar: Depremden hemen sonra ne yapacağımızı biliyor muyuz?